Thorn, het witte stadje!

 

Stel je voor … je wil er eens tussenuit. Een gezellig stadje met allemaal witte huisjes, vriendelijke mensen en een gezellige sfeer spreekt je wel aan. Twee opties. Of je boekt een vliegreis naar Santorini of je springt in de auto en rijdt naar Nederlands Limburg, naar Thorn. Het witte stadje. Wij kozen voor het laatste.

Een vleugje geschiedenis

Voor de geïnteresseerden toch even vermelden waarom alle gebouwen in dit stadje wit zijn. Ooit was Thorn een miniatuurvorstendom onder leiding van 20 adellijke kloosterdames. Hier kwam een einde aan in 1794 met de komst van de Fransen. Napoleon voerde een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Hoe meer ramen, hoe meer betalen. De arme inwoners metselden dus de ramen dicht. Om de bouwsporen te verbergen, werden de huizen helemaal wit gekalkt.

Must see, must do!

Er zijn een aantal musea, er is een prachtige kerk en je vindt er een handvol winkeltjes. Maar eigenlijk is Thorn het ideale stadje om gewoon in rond te dwalen en de sfeer op te snuiven. Je begeeft je hier in een apart wereldje. Bewonder de mooie gevels en wandel door de smalle straatjes, geplaveid met maaskeien.

Aan Horeca is er in Thorn geen gebrek! Het was nu nog heel rustig maar ik kan me voorstellen dat bij mooi weer de terrasjes afgeladen vol zitten. In het midden van het dorp ligt een gezellig pannenkoekenrestaurant. Ideaal om de kids mee naar toe te nemen!

 

Mooie omgeving

  • Vanaf de oevers van de Maas kan je de veerboot nemen naar nabijgelegen dorpjes of zelfs naar Roermond. Als je wil kan je onderweg ergens uitstappen om de omgeving te verkennen en nadien de boot terug nemen. Geniet tijdens de tocht op de Maasplassen van de prachtige Limburgse natuur.
  • Fashionistas kunnen een bezoekje brengen aan twee nabijgelegen outletdorpen. Roermond Outlet of Maasmechelen Village.
  • Natuurliefhebbers kunnen in de buurt van Thorn zalig wandelen langs boerderijen en de uitgestrekte wijngaarden. In het centrum vind je een prachtig wit (hoe kan het ook anders) herenhuis dat bij wijngoed Thorn hoort.

 

Ik ga deze zomer zeker terug. Jammer genoeg was de lucht dit weekend grijs en was er redelijk wat wind. Dit schattige dorpje wil ik ook eens bezoeken bij helderblauwe lucht en een stralend zonnetje.

Liefs, Nicky x

 

 

 

 

 

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>