Wandelen in de mooie natuur van de Voerstreek!

Een leuke wandeling maken. Voor mij bestond dat vroeger uit “me verplaatsen van winkel tot winkel, liefst in een drukke stad”. En nog steeds ga ik doodgraag shoppen. Maar evengoed kan ik de laatste tijd genieten van de rust en van een wandeling in de mooie natuur. Vandaar dat we vorige week een paar dagen naar de prachtige Voerstreek trokken. Met de typische “Limburgse gastvrijheid” werden we verwelkomd in Gasthof Blanckthys in ’s Gravenvoeren. 

De Voerstreek?

Mooier dan in de Voerstreek kan de Belgische natuur bijna niet worden. Zes gezellige dorpjes liggen hier verscholen tussen de heuvels. Je kan hier zalig wandelen of fietsen. Ik vind het altijd leuk om te wandelen via knooppunten. Ten eerste weet je dan op voorhand hoeveel kilometers je gaat afleggen en ten tweede vind je op zo’n wandelkaart altijd wel leuke en interessante weetjes over de omgeving. Die omgeving is echt de moeite waard! Kabbelende beekjes, een kudde koeien, een prachtig kasteel, een gezellig dorpscafé, … dingen die je bijna altijd tegenkomt op één van de vele wandelingen of fietstochten die je hier kan uitstippelen.

Moeder de Gans

Aan het gezellige dorpspleintje van Teuven, ligt Herberg Moeder de Gans. Eén van mijn favoriete adresjes. Je kan hier lekker eten of genieten van een drankje op het grote terras achter de herberg. Wij dronken hier ’s ochtends ons tasje koffie en vertrokken voor het 1,5 km Voetenpad over het 3 hectare groot domein van de herberg zelf. Je wandelt hier door de koeien langs een natuurlijke bron. De routebeschrijving is gratis te verkrijgen bij de herberg zelf. Een lange broek en laarzen is wel aangewezen. Wij, “amateurwandelaars” met onze short en sandalen, hebben ons de smalle paadjes met dichtbegroeide netels af en toe beklaagd. Toffe wandeling met leuke uitleg en doe-opdrachtjes die ideaal is om met de kids te doen.

Blanckthys

Centraal gelegen, in het centrum van ’s Gravenvoeren, ligt een mooie vierkantshoeve waar je kan logeren, gasthof Blanckthys. De ideale uitvalsbasis om de Voerstreek te verkennen. Wij sliepen hier in een heerlijke comfortkamer. De kamer heeft zijn naam niet gestolen want ze was effectief voorzien van alle nodige comfort én meer.

Een ruime kamer dus met kingsize bed, relaxzeteltjes, waterkoker, voldoende opbergruimte, extra kussens en een prachtige badkamer met mega inloopdouche. What else do you need? Bovendien dragen ze in hotel Blanckthys de Limburgse gastvrijheid hoog in het vaandel. De kamers en vakantiewoningen liggen rond een mooie binnenkoer die dienst doet als brasserie/restaurant. Er is zelfs een pizzeria! Vele wandelaars en fietsers vinden de weg hier naartoe … het is niet voor niets één van de populairste terrassen uit de streek.

Ook van hieruit vertrekken verschillende mooie wandelingen. De eerste dag maakten we een wandeling in de heuvels rond het hotel en dag twee kozen we voor de Bronnenwandeling die vertrekt in het nabijgelegen Sint Martens Voeren. Deze wandeling werd een paar jaar geleden verkozen als “mooiste wandeling van Vlaanderen Vakantieland”. Een aanrader. Wandel- en fietskaarten kan je uitlenen aan de receptie van het hotel en ze doen er met alle plezier een woordje uitleg bij.

De Plank

Tenslotte wil ik in een blogpost over de Voerstreek, absoluut ook iets schrijven over de Plank, één van de gehuchten bij Sint Martens Voeren.  Dit plaatsje betekent nostalgie voor ons. Toen onze kids nog baby’s waren, verbleven we op het hoogste punt van De Plank in een piepklein vakantiehuisje, zeg maar gerust houten stacaravan. Echt in de middle of nowhere maar met een ongelofelijk uitzicht. Ik herinner me nog dat we toen elke dag met de buggy door de maïsvelden naar ijssalon Het Bakhuis wandelden. Deze wandeling hebben we, een tiental jaren later, nog eens opnieuw gedaan. En ja, ze blijft even mooi! Wil je tijdens je vakantie de natuur toch eens afwisselen met een stadsbezoek? Vanuit de Voerstreek kan dat perfect! Maastricht, Aken, Luik en Tongeren liggen op korte afstand.
Veel wandelplezier!

 

 

 

 

 

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>