Kookinspiratie met Malika: Een zuiderse tajine!

Na mijn trip naar Agadir had ik nog eens zin om een tajine klaar te maken. Super gemakkelijk en overheerlijk! Mijn jongens zijn er verzot op en het ruikt zalig in huis. Ik deel vandaag graag het recept met jullie.

Basisingrediënten
Dit heb je allemaal nodig voor 4 personen: olijfolie, 3 uien, 3 wortels, 2 courgettes, 4 aardappelen, 4 lamsfilets, kurkuma, ras-el-hanout (als je dit hebt), look, peper en zout.

De tajine
Een goede tajine is te koop in de betere keuken- en huishoudzaken. Mijn tajine (6 personen, diameter 32cm) is van het merk Emile Henry. Degelijk, mooie vorm, krasbestendig en mag op keramisch en inductie vuur. Niet onbelangrijk : ze mag ook in de vaatwasser.

Bereiding

Zo ga je stap voor stap te werk:

Verhit de olie en bak de lamsfilets even aan langs beide zijden. Kruid met ras-el-hanout. Voeg dan de gesneden aardappelen en wortelen eraan toe. Zorg dat ze zodanig gesneden zijn dat ze dezelfde gaartijd hebben. Goed kruiden met peper, zout, kurkuma en eventueel look. Giet er 25 cl water bij en doe het deksel op de tajine. Laat alles sudderen op een matig vuur. Na tien minuten voeg je de gesneden courgettes en uien toe. Kruid nog eens met peper, zout en kurkuma. Sluit de tajine en laat een 15-tal minuutjes stoven. Je moet het water zien “pruttelen” in de rand waar het deksel sluit.
Ga zeker af en toe eens piepen en prik met een vork om te zien of het gaar is.

Voila, de tajine is klaar! Je kan serveren. De tajine staat mooi op je tafel en houdt lang warm. Ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Je gasten zullen verrast zijn door dit origineel recept.

Smakelijk!

Ps: je kan echt experimenteren met groenten, kip, vis, mosselen, kikkererwten, pruimen, enz…
Maak er jouw versie van!

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>