Durbuy: Heerlijk logeren in het kleinste stadje van België!

De voorbije week was het krokusvakantie. Hoog tijd om er nog eens een paar dagen op uit te trekken, lekker dicht bij huis. We kozen voor het gezellige stadje Durbuy in de Ardennen. Onze bedoeling om lange wandelingen te maken en zelfs een beetje te sporten is letterlijk in het water gevallen. Gelukkig verbleven we in het mooie Azur en Ardenne mét wellness om ons toch wat op te warmen! 

Het kleinste stadje van het land

Ik herinner mij Durbuy van de tijd dat we er op weekend gingen in een grote chalet samen met mijn neven en nichten. De mannen gingen mountainbiken, de vrouwen koken, wandelen en terrassen. ’s Avonds speelden we gezelschapsspelletjes en ’s nachts was het ijskoud, ha. Leuke tijden!

Nog steeds vind ik Durbuy een enorm gezellig stadje … het kasteel met daarrond smalle kasseistraatjes, de Ourthe en de vele authentieke winkeltjes. Ook aan cafés en restaurantjes, vol met toeristen, is er geen gebrek. Ik heb de indruk dat er nog veel gaat bijgebouwd worden vlakbij het centrale plein. Een beetje jammer van de werf en de grote bouwkranen die het geheel wat minder charmant maakten.

Vanuit dit centrale plein vertrekken veel mooie wandelingen, eenvoudig aangegeven door gekleurde figuren. Wij kozen als eerste voor de iets kortere Belvedère wandeling met de hoop op een prachtig uitzicht. Nog geen 10 minuten later werden we getrakteerd op een stortbui die niet meer gestopt is. Hagel, wind, storm en mijn man die thuis zijn jas vergeten was … niet echt de ideale omstandigheden voor een gezellige wandeling door de natuur.

Helemaal uitgeregend en verkleumd zijn we dan terug gereden naar ons hotel, Azur en Ardenne.

Azur en Ardenne

Het domein van Azur en Ardenne is super mooi gelegen op de hoogten van Barvaux-sur-Ourthe, iets buiten het stadje. Wat me meteen opvalt, is het grote, prachtig ingerichte terras met fantastisch weids uitzicht. Het moet puur genieten zijn om hier te kunnen zitten. Reden te meer om nog eens terug te komen bij zonnig weer.

Ook vanuit het restaurant Majorelle heb je dit prachtige uitzicht waardoor het ontbijt een unieke ervaring wordt. Niet enkel de setting maar ook het ontbijt zelf was on point! Alles wat je maar kunt wensen aangevuld met versgebakken wafeltjes, pannenkoekjes, brownies, … het zag er allemaal o-ver-heerlijk uit. Gelukkig waren er ook massa’s gezonde alternatieven pour moi (aangezien ik nog steeds op mijn “lijn” aan het letten ben).

Omdat het buiten toch veel te guur was, hebben we genoten van de wellness faciliteiten van het hotel. Een heerlijk verwarmd binnenzwembad mét panoramisch uitzicht, jaccuzi, hamam, sauna en massagezetels. Alles aanwezig om de batterijtjes weer op te laden.

Het personeel was super vriendelijk en ook voor kids valt er hier veel te beleven. Al is het ook wel eens leuk om er met z’n tweetjes op uit te trekken voor een beetje quality time.

La Bru’sserie!

De broer van Wout, een collega van mijn man, raadde ons aan om eens te gaan eten in La Bru’sserie. De nieuwe, trendy tapasbar van Wout Bru in hartje Durbuy. Je kan hier kiezen uit de allerlekkerste kleine gerechtjes uit de hele wereld. Een hele leuke ervaring en een echte aanrader!

In de omgeving

Durbuy is de perfecte uitvalsbasis voor allerlei uitstapjes in de Ardennen.

  • Adventure Valley voor een portie adrenaline (in- en outdoor).
  • Wéris, één van de mooiste dorpen van Wallonië bekend voor zijn megalieten en dolmen (reusachtige stenen die hier ooit om onbekende redenen weggezet zijn).
  • Bomal waar op zondag een grote (en drukke) markt plaatsvindt.
  • Het labyrint van Barvaux. Hier zoek je je weg in een elf hectare groot maïsveld en ontmoet je verschillende acteurs tijdens je wandeling (open van begin juli tot eind september).
  • Het sprookjesachtige kasteel van Petit Somme. Hier maak je kennis met de Radadesh, een spirituele leefgemeenschap. Elke dag zijn er rondleidingen. Wij hebben deze rondleiding ooit gevolgd en dat was echt een ervaring die me is bijgebleven. Super leuk!

Je hoeft dus echt niet ver te gaan om er eens tussenuit te zijn en te genieten van een mooie omgeving waar veel te beleven valt. Korte dichtbij vakanties … ik ben en blijf fan!

 

 

 

 

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>