City guide: Tips voor een eerste bezoek aan Kopenhagen!

 

Ik weet niet of je verliefd kan worden op een stad maar anders ben ik tot over mijn oren verliefd op Kopenhagen. Het was mijn eerste kennismaking met Scandinavië maar wat voor één. De gemoedelijke, “chille” sfeer die er overal in deze stad heerst, bezorgt je een instant vakantiegevoel. Tel hierbij nog talrijke impressionante gebouwen, hippe koffiebars, vriendelijke Denen en vele leuke plaatsen om te ontdekken op en je krijgt een meer dan geslaagde citytrip. Hieronder deel ik alvast wat tips en een aantal leuke adresjes. Alle foto’s zijn gemaakt met mijn smartphone aangezien ik op de luchthaven merkte dat mijn camera nog thuis lag … 

HOE GERAAK JE ER?

Wij namen een vlucht om 7.00u met Transavia vanuit Eindhoven en stonden dus al om 8.05u op Deense bodem. Het is heel gemakkelijk om met de metro of de trein in een kwartiertje pal in het centrum te geraken. Het station is centraal gelegen middenin de stad en van hieruit loop je gemakkelijk te voet naar de meeste hotels. Met de reuzegrote glas-in-loodramen vond ik de binnenkant van het station al een bezoekje waard.

In Kopenhagen kan je praktisch alle bezienswaardigheden en leuke buurten te voet bereiken. Onderweg kom je zoveel gezellige plaatsen en hippe adresjes tegen dat het bijna jammer is om het openbaar vervoer te nemen. Als je liever niet zo lang wandelt, kan je heel gemakkelijk de bus nemen of je huurt een fiets. Fietsers kom je in deze stad echt altijd en overal tegen.

WAAR VERBLIJF JE?

Wij kozen voor twee verschillende hotels uit de Guldsmeden keten die je op verschillende plaatsen in Kopenhagen ziet. De eerste dagen sliepen we in het kleinere boetiekhotel Bertrams Guldsmeden aan de Vesterbrogade. Iets verder weg van het centrum maar de bus stopt letterlijk voor de deur. De kamer was klein maar gezellig en het hele hotel straalde een cosy sfeer uit met de lounge en de kleine binnentuin. Eén keer hebben we hier ontbeten. Lekker én biologisch maar om 9.30u was bijna alles op en werd er niks meer aangevuld.

Daarna sliepen we in het veel grotere Axel Guldsmeden, vlakbij het station gelegen en dus dichter bij het centrum. Hier was het natuurlijk een pak drukker maar onze kamer was prachtig. Super groot met zithoek, parketvloeren, hemelbed en losstaand ligbad.  De laatste avond waren we best moe en wilden we snel iets eten in het restaurant van het hotel. Verrassend lekker!Wil je het budgetvriendelijker houden dan heb je in Kopenhagen keuze uit verschillende hostels. Tegenover ons laatste hotel lag het populaire Urban House hostel en dat zag er echt heel tof uit.

LEUKE BUURTEN EN STRATEN!

Waar moet ik hier beginnen? Kopenhagen is een aaneenschakeling van leuke buurten en gezellige pleintjes. Ontdek het vooral zelf door gewoon rond te dwalen door de stad maar deze plaatsen mag je niet vergeten:

Jaegersborggade: Deze straat ligt in de allerleukste wijk Nørrebro en staat bij mij met stip op één. Wij zaten hier op één van de gezellige terrasjes midden op de stoep onze ogen uit te kijken naar de hippe locals die passeren. Naast de vele koffiebars vind je hier winkeltjes met ambachtelijke producten en tweedehandswinkels waar je mooie stuks van Ganni of Acne Studios kan scoren voor een zacht prijsje.

Island Brygge: Wanneer je de brug over gaat, kom je terecht in Island Brygge. Hier wandel je langs oude pakhuizen die omgetoverd zijn tot hippe werkplekken, restaurants of cafés. Vooral aan het water is het heerlijk om te zitten. Er zijn twee verwarmde zwembassins en als je op de kade zit met een drankje zie je in de verte de stad liggen. Een heerlijke plaats als de zon schijnt.Kompagnistraede: Als je een beetje afwijkt van de bekende winkelstraat Strøget (waar designerwinkels en goedkopere ketens elkaar afwisselen) kom je in de veel gezelligere Kompagnistraede. Het is hier redelijk druk maar als je er een plaatsje weet te bemachtigen op één van de terrasjes zit je voor een tijdje goed!

Nyhavn: Je kan niet naar Kopenhagen gaan zonder een bezoekje te brengen aan de kleurrijke huisjes van Nyhavn. Ze liggen pal naast het water en het lijkt net of je hier een schilderijtje binnenstapt. Nyhavn is een aaneenschakeling van terrasjes waar het heerlijk zitten is. Ik moet wel zeggen dat ik hier de slechtste en duurste prosecco ooit gedronken heb maar de setting maakte veel goed.Christiana: Christiana is een soort van zelfverklaarde vrijstaat in Christianshavn, ook gelegen aan de andere kant van de brug. Het motto is hier “graffiti, liefde & chillen”. Er wonen hier een aantal hippies die leven van giften, muziek en de verkoop van softdrugs. Ga gerust op de geur af want vanaf het gedeelte met de lampionnetjes vind je tientallen cannabis kraampjes. Je moet hier geen schrik hebben want er lopen heel wat toeristen rond. Let alleen op dat je geen foto’s neemt want daar zijn ze niet happy mee!

WAT MOET JE ZEKER ZIEN OF DOEN?

  • De Kleine Zeemeermin: Ik som ze als eerste op want ze hoort nu eenmaal bij Kopenhagen. Je hoort wel eens zeggen dat het beeldje wat tegenvalt en vrij afgelegen ligt. Klopt helemaal.

  • Tivoli Park: Een pretpark middenin de stad, naast het centraal station. Wij bezochten het park ’s avonds in het donker. Ik vond het best mooi en feeëriek met al de lichtjes. Maar het was toen zo koud dat ik er niet echt van kunnen genieten heb. Bovendien betaal je inkom enkel om het park te bezichtigen. Daarnaast betaal je extra voor elke attractie die je wil doen. Een beetje overpriced dus maar als je met kinderen reist misschien toch interessant.

Amalienborg Palace: De verblijfplaats van de Deense koninklijke familie. Het bestaat uit vier paleizen die gelegen zijn rond een groot plein. Indrukwekkend om te zien en van hieruit zie je ook op de Frederikskerk met de grootste (prachtige!) koepel van Scandinavië.

Hay House: Midden in de drukke winkelstraat ligt de flagshipstore van mijn favoriete interieurmerk HAY. Drie verdiepingen met meubels en deco. Een mustsee voor iedereen die houdt van puur en strak Scandinavisch design. Voor mij een bron van inspiratie en weer wat extra spullen op mijn wishlist.

Assistence Kirkegard: Een park slash begraafplaats. Klinkt misschien wat eng maar je kan hier heerlijk wandelen en heel wat Denen komen hier picknicken tussen de graven. Je vindt hier onder andere het graf van Hans Christian Andersen terug. Het park ligt in de multiculturele wijk Nørrebro.

 

PARADIJS VOOR FOODIES!

Zelden een stad gezien met zoveel leuke én mooi ingerichte eetadresjes en koffiebars. In elke straat, op elke hoek vind je een plaats waar het zo gezellig is dat je er wil binnenstappen. Ik kan zeker niet alles opsommen waar we geweest zijn maar dit zijn wel aanraders:

  • Grød: Er zijn meerdere vestigingen van dit perfecte ontbijtadresje maar één daarvan lag toevallig vlak naast ons hotel. Grød betekent pap in het Deens. Hier eet je een bowl met homemade verse pap naar keuze en met o-ver-heerlijke toppings. Geloof het of niet maar pap eten is hier een feestje! Doen!

  •  Mother: Deze pizzeria is gelegen in het trendy Meatpacking district. Op het eerste zicht denk je dat je terecht komt in een aftandse kantine maar dan zie je de mensen aanschuiven in de rij om hier een plaatsje te bemachtigen. Het vriendelijke personeel en de gezellige bar met lekkere cocktails maken het wachten minder zwaar. De pizza’s met zuurdesembodem worden belegd met biologische ingrediënten en zijn enorm lekker. Een tof, betaalbaar adresje.

JOE & the JUICE: Letterlijk in élke straat vind je een Joe & the Juice filiaal. Lekkere smoothies en sapjes maar vooral de namen zijn wel grappig. Ga je voor een “Go away Doc” of toch liever een “Hangover Heaven”?

OVET THE BRIDGE NAAR MALMÖ!

In minder dan 40 minuten kan je met de trein, de Öresundtag, van Kopenhagen naar Malmö in Zweden geraken via de Öresundbrug. Ook bekend van de serie The Bridge. De brug heeft twee “verdiepingen”. De trein rijdt over het onderste deel, auto’s over het bovenste. Een treinticketje kost ongeveer 12 euro. Niet te duur want het is een belevenis om met de trein over de zee te rijden!

Malmö op zich vond ik niet direct heel speciaal. Ik kan er weinig over vertellen omdat we er maar een paar uurtjes gebleven zijn. Lila Torg is wel een heel gezellig en populair pleintje om eventjes op een terrasje te zitten. We hadden de indruk dat de mensen in Malmö er wat anders bijlopen dan in Kopenhagen. Allemaal wat “netter en meer opgekleed” terwijl je in Kopenhagen toch vooral “hipsters” ziet. Wel fijn om een keertje in Zweden geweest te zijn!

NOGLE FLERE TIPS!

Of in het Nederlands “nog enkele tips” die ik jullie wil meegeven.

  • Denemarken is één van de gelukkigste landen van Europa en de levensstandaard ligt er vrij hoog. Dat merk je wel aan de prijzen in Kopenhagen. Het is er niet goedkoop maar ook niet veel duurder dan in de grote Belgische steden.
  • Verder raad ik aan om buiten de zomermaanden warme kleren mee te nemen. Wij waren er midden april en hoewel het zonnetje scheen, hebben we het regelmatig echt koud gehad.
  • Lees, net als ik, voor je vertrekt een paar blogposten over Kopenhagen en maak alvast een lijstje van wat je zeker wil zien en doen. Vraag bij aankomst een citymap, duik één van de koffiebarretjes in en duid al je favoriete plaatsen aan. Zo krijg je direct een goed zicht op de stad en de verschillende wijken. De MoMo citygids met verschillende wandelingen langs alle bezienswaardigheden is ook heel goed.
  • Een leuke impressie van onze citytrip zie je ook in de “Kopenhagen stories” via mijn Instagram account.

We hebben lang nog niet alles van deze stad gezien dus als je zelf nog tips hebt … laat zeker weten! 

Vi ses!

Nicky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>