Tips om je huid, je ogen en je haar te beschermen tegen de zon!

Vroeger kon ik uren in de zon liggen, ik ging zelfs wekelijks onder de zonnebank! Net zoals bijna al mijn vriendinnen. Want we wilden vooral zo bruin mogelijk zien, zonder stil te staan bij de mogelijke gevolgen van overmatig zonnen. Over de schadelijke werking van de zon werd toen weinig gesproken of misschien wilden we het niet horen. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn we ons veel meer bewust van hoe belangrijk bescherming tegen de zon is.

Smeren mag moet!

Ik geniet nog steeds met volle teugen van het zonnetje. Maar dan wel van onder mijn parasol. Boekje en drankje erbij en genieten! Zelfs dan is een goede zonnecrème noodzakelijk want door de weerkaatsing vang je ook zonnestralen op.

UV WAT?

Een goede zonnecrème beschermt onze huid tegen UVA en UVB stralen. Maar wat is dat nu precies? Kort uitgelegd: UVA stralen trekken diep in je huid en zorgen voor huidveroudering zoals rimpels en vlekjes. UVB stralen trekken minder diep in je huid maar veroorzaken huidverbranding.

Kies dus voor een zonnecrème die je goed beschermt zowel tegen UVA stralen als tegen UVB stralen. De SPF factor die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype. TIP: Ik heb zelf al ondervonden dat goedkopere merken die je koopt bij de discounters even goed of zelfs beter scoren als sommige merken van de apotheker.

De zon in je ogen!

Misschien iets waar je niet bij stil staat maar ook je ogen absorberen UV stralen. Mijn ogen zijn extra gevoelig en ik besef maar al te goed dat schade aan je ogen onomkeerbaar is. Daarom hebben ze extra bescherming nodig tegen de zon.

In de eerste plaats kan dat door een zonnebril van goede kwaliteit te dragen. Ga voor een bril die 100 % bescherming biedt tegen UVA én UVB stralen en waarvan de glazen ook de huid rond je ogen bedekken.

Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook contactlenzen met ingebouwde UV filter bestaan? Ze houden zowel UVA als UVB stralen tegen zonder het omgevingslicht te verdonkeren, zoals bij een zonnebril.

Een combinatie van deze contactlenzen met een goede zonnebril is natuurlijk ideaal en biedt de perfecte bescherming!

Beach hair, don’t care!

Tenslotte kan ook je haar wel wat extra bescherming tegen de zon gebruiken. Zeker als je net als ik dun, breekbaar en (eerlijk toegeven) een beetje beschadigd haar hebt.

In de eerste plaats kan je een petje of een mooie hoed dragen en gelukkig zijn deze zomer ook de haarbanden en sjaaltjes weer in de mode. Simpel maar effectief.

Verder bestaan er ook voor je haar heel wat producten met een SPF-factor. Ideaal voor mensen met een volle haardos maar persoonlijk vind ik het jammer dat mijn fijne haren hierdoor wat vet lijken. Wat ik wel gebruik en wat ook écht goed helpt, is een haarmasker. Goed laten inwerken na een dagje zonnen en je haar is weer extra gevoed en glanzend.

Moraal van het verhaal: de zon is heerlijk en geeft ons extra energie maar we moeten er vooral op een veilige manier van genieten!

You May Also Like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>